BROUŠENÍ ŘEZNÉHO KUŽELE
Broušení nástrčných výstružníků probíhá obdobně jako broušení stopkových strojních výstružníků jen s tím rozdílem,že k naostření jak řezného kužele tak i průměru je třeba speciálních trnů se středícími otvory a s upínacím kuželem 1:30 který slouží k upnutí veškerých nástrojů na dokončování a kalibrování děr jako jsou právě výstružníky ,ale i výhrubníky.
Normalizované velikosti kuželů pro nástrčné výstružníky jsou:16,19,22,27,32,40 mm měřeno od největšího průměru na kuželu s kuželovitostí 1:30
Podbrušování hřbetů břitů řezného kužele se děje opět vždy mezi hroty!
JE TŘEBA PAMATOVAT NA TO,ŽE VÝSTRUŽNÍKY S PŘÍMÝMI ZUBY MAJÍ NESTEJNOMĚRNOU ZUBOVOU ROZTEČ A PROTO NENÍ MOŽNÉ I KDYŽ OKOLNOSTI BY K TOMU SVÁDĚLY BROUŠENÍ V DĚLIČCE.
BROUSIT JE MOŽNÉ POUZE PŘES ZUBOVOU OPĚRU ,JAK U ŘEZNÉHO KUŽELE TAK I OBVODOVÝCH BŘITŮ !!
Nastavení úhlu řezného kužele nástroje,který je upnut mezi hroty se provede buď natočením stolu nástrojové brusky nebo ve speciálním přípravku na broušení výstružníků opět mezi hroty.
Úhel hřbetů řezného kužele se nastaví změnou hodnoty H od osy nástroje (výška podpěry břitu od osy nástroje). Brousit můžeme jak obvodem tak čelem brusného kotouče. Podpěra břitu(palec) je umístěna na brusném vřeteníku a vůči podepřenému břitu se p o h y b u j e !!
Na hlavním řezném kuželu vznikne fazetka hlavního ostří, která musí být stejně široká jak fazetka kalibrační části. Aby tato fazetka byla stejně široká musíme bezpodmínečně brousit přes pevnou zubovou opěru kdy při změně výšky zubové opěry k broušení zábřitu tento bude kopírovat vyostřenou fazetku. Ostřený břit potom můžeme ještě vylapovat „gumovkou“.
Na fotografii s detailem podpěry břitu je krásně vidět hlavní břit řezného kužele a jeho zábřit
BROUŠENÍ KALIBRAČNÍ ČÁSTI PRŮMĚROVÉ
V případě broušení průměru,kdy došlo k opotřebení kalibrační části výstružníku můžeme postupovat dvěma způsoby.Rozhodnutí,zda podbrousit hřbet a tím pádem změnit průměr nástroje a nebo vyostřit čelo závisí na opotřebení nástroje.V případě,že kalibrační část je značně opotřebena ,vylámané zuby apod nezbývá než brousit na čele,v případě lehkého otupení břitu je záhodno vyostřit čelo kdy z důvodu nulového úhlu hřbetu dojde k nepatrné změně průměru ještě v rámci tolerance nástroje a obráběného otvoru.
Platit by měla tedy zásada ostřit včas a málo než dojde k velkému opotřebení břitů.
1.PODBRUŠOVÁNÍ HŘBETU
Jak již název vypovídá jedná se o broušení hřbetu břitů a změní se tedy nominální průměr nástroje.Brousí se opět mezi hroty koníků nástrojové brusky seřízených hodinkami přes kontrolní trn na hodnotu „0″ při posunu vlevo a vpravo.
Podpěra břitu je umístěna na brouscím vřeteníku a vůči podepřenému břitu se p o h y b u j e !!
2.VYOSTŘOVÁNÍ ČELA
Jedná se o broušení čela břitu kdy vzhledem k nulovému úhlu břitu nedochází k razantní změně průměru nástroje
GEOMETRIE BŘITŮ
GEOMETRIE BŘITŮ NÁSTRČNÉHO VÝSTRUŽNÍKU
Přečtěte si také :
BROUŠENÍ HLAVNÍHO ŘEZNÉHO KUŽELE Broušení stopkových výstružníků vzdáleně připomíná broušení s ...
Nástrčné výhrubníky se ostří jen na řezném kuželu,který odebírá prakticky veškerou část přídavk ...
V článku Druhy výstružníků jsou podrobně popsány jednotlivé varianty těchto nástrojů. Na tomto ...
Stopkové výhrubníky mají jak již plyne z názvu stopku za kterou se nástroj uchytí do dutiny obrá ...
Takhle nějak se opravují strojní výstružníky, respektive jejich řezné kužely, kdy po několikerém ...